Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala

Vezetői engedély

A magyar vezetői engedély érvényessége

A vezetői engedély Magyarországon egyidejűleg két funkciót tölt be: egyrészt igazolja a vezetői engedély jogosultjának vezetési jogosultságát, egyben alkalmas az engedély jogosultja személyazonosságának igazolására is.

A vezetői engedély külföldön vezetési jogosultság igazolására alkalmas azokban az országokban, ahol a magyar vezetői engedélyt elismerik, személyazonosság igazolására belföldön, nemzeti szabályaink szerint alkalmas.

A vezetői engedély nem állampolgárságot igazoló hatósági igazolvány, melyre figyelemmel a külföldre utazás során úti okmányként nem használható!

A magyar vezetői engedélyt vezetési jogosultság igazolására elismerik az EGT tagállamaiban, a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez csatlakozott országokban, továbbá bilaterális egyezmény alapján Japánban és a Koreai Köztársaságban.

A vezetői engedély a kettős funkcióból adódóan tartalmazza - nemzetközi kódokkal - jelölve az eltérő időtartamú érvényességi időpontokat. A két funkció tartalmát tekintve élesen elválik egymástól.

Az érvényességi időt jelölő harmonizált közösségi kódok jelentése az alábbi:

A vezetői engedély kizárólag a megszerzett kategória mellett, az okmány 11. pontja alatt feltüntetett időpontig, vagyis az egészségi érvényesség lejártáig jogosít az adott nemzetközi ( pl: az „A”, a „B”, a „C” stb.) kategóriába tartozó járművek vezetésre.

Amennyiben a járművezető nem kívánja nemzetközi kategóriába tartozó járművek vezetéséhez a jogosultság igazolására felhasználni, az egészségi érvényességi idő lejáratát követően, személyazonosság igazolására – a 4.b). pontban feltüntetett időpontig – , továbbá a nemzeti ( pl: „M”- segédmotoros kerékpár) kategóriába tartozó járművek vezetési jogosultságának igazolására – a kiállításától számított tíz évig - természetesen továbbra is alkalmas a vezetői engedély.

2009. július 1-jét követően indult vezetői engedély kiadására irányuló eljárásokban az Ön erre irányuló kérelme alapján lehetőség nyílik annak érvényességét - az orvosi vizsgálaton megállapított érvényességi időn belül ! - úgy meghatározni, hogy a kategória érvényesség 11. adatmezőben feltüntetett időpont lejáratának hónapja és napja megegyezzen az Ön születési idejének hónapjával és napjával!

 


Egy szinttel feljebb
Előző oldal


Keresés:

Nyitólap

English

Hivatalunkról
Közérdekű adatok
Üvegzseb
Közbeszerzések
Kiemelt projektek
Álláspályázatok

Gyakran ismételt kérdések
Fogalmak
Kiadványok
Jogszabályok
Sajtóközlemények
Linkek

Archívum
Adatvédelem
Impresszum
Látogatottság
Letöltési segédlet
Technikai ajánlások
Honlaptérkép

Ügyfélközpont
Jogügyletek Biztonsága
Egyéni vállalkozók nyilvántartása
Központi Szabálysértési Nyilvántartás
Lekérdezés
Karbantartó
Fórum

www.valasztas.hu
www.magyarorszag.hu
Ügyfélvonal
Ügyfélkapu
EU tájékoztató Szolgálat
Önkormányzati Minisztérium
Miniszterelnöki Hivatal
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Ügyfélpont
APEH eAdóbevallás
MEH Kisebbség- És Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság
Biometrikus útlevél
SMS Info
Időpontfoglalás Okmányirodákba WAP-on keresztül

Vissza a nyilvantarto.hu-ra