Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala

Vezetői engedély

Tájékoztató a közúti közlekedési előéleti pontokról


Az önkéntes utánképzés alapján történő előéleti pontok csökkentésének törvényben biztosított lehetőségéről

Ha a járművezető előéleti pontrendszer-nyilvántartásban szereplő előéleti pontjainak száma a 12-t eléri, vagy meghaladja, a Nyilvántartó tájékoztatja ennek tényéről és az esetleges jogkövetkezményekről.

Ajárművezető nyilvántartott pontjainak számát a Nemzeti Közlekedési Hatóság Regionális Igazgatóságánál (Korábban: Közlekedési Felügyelet) önkéntes utánképzésen való részvétellel csökkentheti.
Az önkéntes utánképzés elvégzését tanúsító igazolást a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Központi Okmányirodájában (Budapest XIII., Visegrádi u.110-112), vagy a járművezető lakóhelye (ennek hiányában tartózkodási helye) szerint illetékes körzetközponti feladatokat ellátó települési önkormányzat jegyzőjénél (közlekedési igazgatási hatóságnál) kell bemutatni.

Az önkéntes utánképzés elvégzését tanúsító igazolás bemutatáskor nyilvántartott előéleti pontok száma az alábbiak szerint csökkenthető:

<ú align="justify">A bemutatott igazolást követően a Nyilvántartó határozattal értesíti a járművezetőt az utánképzés alapján történt pontcsökkentés mértékéről és a fennmaradó pontok számáról.

A Kpt. 9. § (2) bekezdése alapján, a nyilvántartott pontok száma az önkéntes utánképzésen való részvétel igazolásától számított egy éven belül, ismételt önkéntes utánképzéssel nem csökkenthető!

A 18 pont elérése, illetve meghaladása esetén a vezetői engedély ideiglenes visszavonásáról

Ha a járművezető nyilvántartott pontjainak száma elérte, vagy meghaladta a 18-at, vezetői engedélyét a nyilvántartó szerv értesítése alapján a közlekedési igazgatási hatóság (jegyző) határozattal visszavonja, majd a határozat jogerőre emelkedésekor nyilvántartott pontokat törli.
A hat hónapra történő ideiglenes visszavonás kezdő napja: a vezetői engedély leadásának a napja.          

A vezetésre jogosító okmány visszavonás elrendelésének, a vezetési jogosultság szünetelésének ténye a közúti közlekedési nyilvántartás engedély nyilvántartásába bejegyzésre kerül. 

Nincs lehetőség a vezetői engedély visszavonását elrendelő határozat méltányossági eljárásban történő módosításának vagy visszavonásának.
 
            A vezetésre jogosító okmány a hat hónapos ideiglenes visszavonás lejártát követően  csak abban az esetben adható vissza, ha az ügyfél igazolja, hogy:

 A Kpt. 10. § a) pontjában foglaltak értelmében a Nyilvántartó a pontrendszer adatait a nyilvántartásba vételtől számított 3 évig kezeli.Keresés:

Nyitólap

English

Hivatalunkról
Közérdekű adatok
Üvegzseb
Közbeszerzések
Kiemelt projektek
Álláspályázatok

Gyakran ismételt kérdések
Fogalmak
Kiadványok
Jogszabályok
Sajtóközlemények
Linkek

Archívum
Adatvédelem
Impresszum
Látogatottság
Letöltési segédlet
Technikai ajánlások
Honlaptérkép

Ügyfélközpont
Jogügyletek Biztonsága
Egyéni vállalkozók nyilvántartása
Központi Szabálysértési Nyilvántartás
Lekérdezés
Karbantartó
Fórum

www.valasztas.hu
www.magyarorszag.hu
Ügyfélvonal
Ügyfélkapu
EU tájékoztató Szolgálat
Önkormányzati Minisztérium
Miniszterelnöki Hivatal
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Ügyfélpont
APEH eAdóbevallás
MEH Kisebbség- És Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság
Biometrikus útlevél
SMS Info
Időpontfoglalás Okmányirodákba WAP-on keresztül

Vissza a nyilvantarto.hu-ra