Tájékoztatás az SZNYR és a NOVA ESZNYR HB rendszerek használatáról
2018. január 17.

A Szabálysértési Nyilvántartó Rendszerben (a továbbiakban: SZNYR) tárolt adattartalom közhitelességének biztosítása és a központosított bírságkezelés elindítása érdekében az elmúlt időszakban többször módosításra került a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény, valamint a kapcsolódó végrehajtási rendeletek.

Figyelemmel a jogszabályi változásokra a helyszíni bírság kiszabására jogosult adatszolgáltatásra kötelezett szervek részére új NOVA ESZNYR rendszer került kifejlesztésre. A rendszer előnye, hogy a folyamat elején elhelyezkedő önkormányzatok részére is biztosítja a jogszabályban meghatározott adattartalom továbbításának lehetőségét.

A fentiek értelmében az SZNYR rendszer korábbi felhasználói közül a kormányhivatalok, járási hivatalok foglalkoztatási szakterületei, bíróságok, ügyészségek, adó és vámigazgatási szervek, katasztrófavédelem, rendőri szervek, büntetés-végrehajtási szervek továbbra is a már jól ismert felületet használhatják. Részükre új, általános adattartalmú jogosultság igénylő lap került kihelyezésre a nyilvantarto.hu weboldal, Ügyintézés menüpontjában.

Az önkormányzatoknak és a kapcsolódó önkormányzati közterület-felügyeleteknek, valamint a közlekedési felügyelőségeknek azonban az új NOVA-ESZNYR rendszer használata szükséges, részükre új jogosultság igénylő lapok kerültek kialakításra, amely a NOVA –ESZNYR HB felületen tölthető le.

A közterület-felügyeletek helyszíni bírság nyomtatványainak és csekkszelvényeinek gyártására vonatkozó tájékoztató

Nemzeti Parkokra vonatkozó HB nyomtatványok és csekkszelvény előírások