Használtautó-vásárlás biztonságosan - már appon is
2016. november 22.
Már az OkmányApp mobil applikáción keresztül is elérhető a tavaly októberben indított online Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatás. A Webes Ügysegéden elérhető szolgáltatás segítségével szerezhetünk információkat a megvásárolni kívánt gépjármű kilométeróra-állásával, eredetiségével, tényleges állapotával kapcsolatban. A használtautó-vásárlók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatást idén október végéig az állampolgárok összesen közel 50 000 alkalommal vették igénybe a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál (KEKKH).
 

Budapest, 2016. november 21. - Havonta átlagban több mint 50 ezer használt gépjármű cserél gazdát Magyarországon, s a vásárlók részéről egyre nagyobb az igény arra, hogy több információt tudjanak meg a megvenni kívánt gépjármű múltjáról. Ennek legnyilvánvalóbb jele a KEKKH online Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatásának egyre növekvő népszerűsége. Tavaly az utolsó negyedévben összesen 5889 esetben kérdeztek le az állampolgárok egy-egy gépjármű műszaki adataira vonatkozó információkat. Ezzel szemben idén már január végéig megközelítette ezt az adatot a lekérdezések száma. Október végéig pedig összesen közel 50 000 alkalommal vették igénybe a szolgáltatást.

A Gépjárműadat-lekérdező az állampolgárok valós igényeire ad választ, hiszen senki sem szeretne „zsákbamacskát” venni. A szolgáltatás pedig éppen a használtautó-vásárlás esetén általában felmerülő kételyek eloszlatásában segít” – mondta az online lekérdező előnyéről Társi-Riczkó Mária, a KEKKH szóvivője. Hozzátette: „Fontos azonban, hogy az adatbázis csak olyan adatot tud biztosítani, amely rendelkezésére áll. Tehát egy külföldről behozott gépjármű esetében csak az első, már Magyarországon rögzített adat áll majd a felhasználó rendelkezésére”.

Ügyfélkapu-regisztrációt vagy Telefonos Azonosítási szolgáltatásra vonatkozó regisztrációt követően, a Webes Ügysegéd felületen elérhető lekérdező a rendszám megadása után, összesítve ad meg minden lényeges tudnivalót, így például a nyilvántartásban szereplő kilométeróra-állást és annak rögzítési időpontját is tartalmazza a lista. Sőt, a rendszerből azt is megtudhatjuk, hogy körözés alatt áll-e az autó, de a gépjármű pontos megnevezését, típusát, eredeti színét, színkódját is lehet ellenőrizni. A legfontosabb információk lekérdezése mellett több, a műszaki adatlapon megadott adatot is összeegyeztethetünk a rendszerben tárolt információkkal.

A fentieken túl a forgalmi engedély számát, a jármű gyártási évét, az első nyilvántartásba vétel időpontját, a műszaki érvényességi időt megnézhetjük az elektronikus rendszerben. Leellenőrizhetjük továbbá a saját és együttes tömeget, a szállítható személyek számát, a hengerűrtartalmat, a hajtóanyag pontos meghatározását, a teljesítményt, az ülések és az állóhelyek számát is, valamint az is kiderül a lekérdezőből, hogy forgalmi korlátozás alatt áll-e az adott gépjármű. A használt gépkocsik vásárlásával kapcsolatos kockázatokat mérsékelni képes szolgáltatás az összes funkciójával már elérhető lesz az okmányügyintézés mobil applikációjában, az OkmányAppban is. Ennek köszönhetően bárhol és bármikor, akár a vásárlás helyszínén lehetőség lesz a gépjármű műszaki adatainak lekérdezésére. Ez a fajta mobilizáltság és hozzáférhetőség lehetővé teszi, hogy az állampolgárok akár egy használtautó-kereskedésben is lekérdezhessék a megvásárolni kívánt gépjármű adatait. Az OkmányApp felületén ráadásul bejelenthetjük a tulajdonosváltást (ezt a korábbi tulajdonos, az eladó tudja megtenni), a forgalomból történő ideiglenes kivonást, illetve a gépkocsi ismételt forgalomba helyezését.

A szolgáltatás díját egyszerűen, online bankkártyás fizetéssel lehet rendezni. Ez egy autó esetében 625 Ft, viszont öt gépjárműért már csak 1375 Ft-ot kell fizetni, vagyis így egy autó adatainak lekérdezése csak 275 Ft-ba kerül.