Hatósági erkölcsi bizonyítvány és Hatósági erkölcsi bizonyítvány online ellenőrzése

A Hatósági erkölcsi bizonyítvány a bűnügyi nyilvántartási rendszerben kezelt adatok alapján kerül kiállításra, szabálysértésekkel kapcsolatos adatokat nem tartalmaz.

 

Hatósági erkölcsi bizonyítvány

A bűnügyi nyilvántartó szerv a bűnügyi nyilvántartási rendszerben kezelt adatok alapján, jogviszony létesítésére, fenntartására vagy egyéb, törvényben meghatározott feltételnek való megfelelés igazolására az igazolás alanyának kérelmére hatósági erkölcsi bizonyítványt állít ki. A hatósági erkölcsi bizonyítvány közokirat, amely az erre a célra rendszeresített „Hatósági erkölcsi bizonyítvány iránti kérőlapon” kérelmezhető

A hatósági erkölcsi bizonyítványban igazolható tények lehetnek, hogy a kérelmező:

  • büntetlen előéletű
  • nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt
  • nem áll foglalkozástól eltiltás hatálya alatt VAGY valamely foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll
  • valamely törvény által előírt (speciális tevékenység végzéséhez, engedély kiváltásához stb.) szükséges feltételeknek megfelel.
Hatósági erkölcsi bizonyítvány online ellenőrzése

A bizonyítvány ellenőrző szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az érdeklődők online leellenőrizhessék a birtokukban lévő Hatósági erkölcsi bizonyítványok érvényességét.

A tájékoztatást kérő megadja a birtokában lévő bizonyítvány adatait. Ezt követően a rendszer a bűnügyi nyilvántartás alapján leellenőrzi a megadott adatokat és igen / nem választ ad aszerint, hogy az ellenőrzés sikeres volt-e vagy sem. A sikeres ellenőrzés garantálja, hogy a bizonyítvány az alábbiak szerint érvényes:

  • azt a megadott tartalommal állította ki a hivatal
  • a bizonyítványnak nem járt le az érvényességi ideje
  • a bizonyítványt nem vonták be.