Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Kormány az 1312/2016 (VI.13.) Korm. határozatával döntött arról, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) jogutódlással 2016. december 31 - ével megszűnt. Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy jelen weblap archív honlapként működik, tartalma nem frissül. Kérjük, hogy az aktuális információért keresse fel az illetékes jogutódok által működtetett honlapokat (nyilvantarto.hu, web-lak.hu, kormanyhivatal.hu). Okmányügyeiket változatlanul, személyesen a kormányablakokban (Részletes információ: https://kormanyablak.hu/hu) és az okmányirodákban, interneten a „Webes Ügysegéd” segítségével intézhetik, valamint ügyintézéssel kapcsolatos általános tájékoztatással 0-24 órában a 1818-as telefonszámon elérhető Kormányzati Ügyfélvonal áll a rendelkezésükre.
Már telefonon is adhatunk meghatalmazásokat az okmányirodai ügyintézéshez
2016. április 06.

A meghatalmazásokhoz sem tanúkra, sem papíralapú formanyomtatványokra nincs szükség. Akár egy egyszerű telefonhívással is készíthetünk meghatalmazásokat az okmányirodai vagy a kormányablakos ügyintézéshez a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) új fejlesztésének köszönhetően. Az úgynevezett részleges kódú telefonos azonosítás bevezetésével több mint 80 ügytípushoz, többek között a gépjárművel, útlevéllel és a személyi igazolvánnyal kapcsolatos ügyekhez kapcsolódóan adhatunk telefonon meghatalmazásokat, amelyekhez immár sem tanúkra, sem papíralapú formanyomtatványokra nincs szükség. A telefonos ügyintézés feltétele mindössze annyi, hogy az állampolgárok egy alkalommal egy okmányirodában vagy kormányablakban személyesen igényeljenek egy egyedi azonosító számsort, és hozzájáruljanak, hogy telefonon is intézhessék ügyeiket.

 

A személyes és online azonosítás mellett immár telefonon is azonosíthatjuk magunkat az okmányirodai vagy kormányablakos ügyintézésnél, amivel többek között lehetővé vált, hogy egy pár perces telefonhívással meghatalmazásokat készítsünk – hívják fel a figyelmet a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) szakértői. A részleges kódú telefonos azonosítás bevezetésével 80-nál is több ügytípus, többek között a gépjárművel, vezetői engedéllyel, parkolási igazolvánnyal, vagy éppen az útlevéllel, személyi igazolvánnyal kapcsolatos ügyek elintézéshez adhatunk meghatalmazásokat.

„Jelenleg számos elektronikus fejlesztés zajlik a közigazgatásban, amelyek azt célozzák, hogy az állampolgárok és vállalkozások minél hatékonyabban és kényelmesebben intézhessék a közigazgatási ügyeiket. A telefonos azonosítás lehetőségével most egy újabb csatornával bővült az ügyintézési módok száma, ami egy fontos lépcső egy olyan modern, testre szabható közigazgatás létrehozásában, amelyben az állampolgárok és vállalkozások maguk dönthetik el, hogy hol, hogyan és mikor szeretnének ügyeket intézni” – hangzott el a KEKKH sajtótájékoztatóján.

A meghatalmazások telefonon való elkészítésének mindössze két feltétele van. Az állampolgároknak egyrészt egy pár perces regisztráció keretében személyesen egy okmányirodában vagy kormányablakban igényelniük kell egy egyedi azonosító számsort és PIN-kódot, másrészt rendelkezniük kell arról, hogy a jövőben telefonon is szeretnének ügyeket intézni. Innentől kezdve amennyiben az állampolgároknak meghatalmazásokra van szükségük, elegendő csupán felhívniuk az ingyenes Kormányzati Ügyfélvonalat, a 1818-at, majd bediktálniuk a kapott azonosító számot és PIN-kódot, végül pedig szóban rendelkezniük arról, hogy ki járhat el helyettük az ügyintézés során. A meghatalmazásokhoz sem tanúkra, sem papíralapú formanyomtatványokra nincs szükség.

A személyesen igényelt telefonkód nem csak a telefonos, hanem az internetes ügyintézésnél is felhasználható, bár egyelőre csak korlátozott mértékben. A telefonkóddal az állampolgárok jelenleg arra az elektronikus felületre, az úgynevezett Rendelkezési Nyilvántartásba léphetnek be, ahol különböző meghatalmazásokat készíthetnek. Itt ugyanakkor rendelkezhetnek arról is, hogy a jövőben milyen módon, személyesen, online és/vagy telefonon kívánják azonosítani magukat az elektronikus ügyintézés során, valamint időszakos értesítést is kérhetnek a nevükben történt elektronikus közigazgatási cselekményekről, adataik elektronikus kezeléséről.

Hamarosan minden elektronikus ügyintézésünkről „bankszámla-kivonat”-szerű összesítést kaphatunk.

A közigazgatási ügyintézés transzparenciáját erősítő fejlesztést indított a KEKKH azzal a céllal, hogy az állampolgárok a jövőben minden elektronikus közigazgatási cselekményükről, illetve a nevükben a hatóságok részére, valamint a hatóságok részéről az ő részükre történő adattovábbításokról folyamatos értesítést kaphassanak postai és elektronikus úton egyaránt. A fejlesztés jelenlegi fázisában egyelőre a telefonkódos azonosítás kapcsán végzett cselekményekről igényelhető értesítés telefonon és online, ugyanakkor a jövőben tovább fog bővülni azoknak a cselekményeknek és a hatóságoknak a köre, amelyekre vonatkozóan pontos és rendszeres tájékoztatást kaphatnak az igénylők. A fejlesztés célja, hogy az állampolgárok minden elektronikus ügyintézésükről egy „bankszámla-kivonat”-szerű értesítés formájában hiteles információt kaphassanak az általuk kiválasztott módon és rendszerességgel.

A közeljövőben várhatóan rohamosan bővülni fog a részleges kódú telefonos azonosítással intézhető ügyek köre, viszont azoknak, akik jelenleg más okmányirodai és kormányablakos ügytípusokat is online intéznének, még Ügyfélkapu-regisztrációra van szükségük. Az Ügyfélkapu-regisztráció szintén személyesen, egy okmányirodában vagy kormányablakban intézhető, ugyanakkor itt érdemes lehet az állampolgároknak Ügyfélkapu-azonosító és –jelszó mellé rögtön telefonkódot is igényelniük, hogy a későbbiek során minden esetben a számukra legkényelmesebb ügyintézési módot választhassák. Az Ügyfélkapu-regisztrációval rendelkező állampolgárok már most is számos ügyet intézhetnek a KEKKH online felületen, a Webes Ügysegéden keresztül. A Webes Ügysegéd segítségével például otthonról igényelhető erkölcsi bizonyítvány, bejelenthető a gépjármű tulajdonosváltása és az egyéni vállalkozói tevékenység elkezdése is. Egyes ügytípusok ráadásul KEKKH okostelefonos alkalmazásán, az OkmányAppon keresztül is elérhetőek.

A szolgáltatásokról bővebb információ olvasható a www.kekkh.gov.hu/Rendelkezes oldalon.