Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Kormány az 1312/2016 (VI.13.) Korm. határozatával döntött arról, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) jogutódlással 2016. december 31 - ével megszűnt. Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy jelen weblap archív honlapként működik, tartalma nem frissül. Kérjük, hogy az aktuális információért keresse fel az illetékes jogutódok által működtetett honlapokat (nyilvantarto.hu, web-lak.hu, kormanyhivatal.hu). Okmányügyeiket változatlanul, személyesen a kormányablakokban (Részletes információ: https://kormanyablak.hu/hu) és az okmányirodákban, interneten a „Webes Ügysegéd” segítségével intézhetik, valamint ügyintézéssel kapcsolatos általános tájékoztatással 0-24 órában a 1818-as telefonszámon elérhető Kormányzati Ügyfélvonal áll a rendelkezésükre.
A hatósági erkölcsi bizonyítvány és a hatósági erkölcsi bizonyítvány online ellenőrzése
Februártól már csak időponttal lehet személyesen hatósági erkölcsi bizonyítványt igényelni

A KEKKH Személyes Ügyfélszolgálatán 2016. február 1-jétől az ügyfelek kizárólag előre lefoglalt időpontban nyújthatják be hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti kérelmüket.
Az ügyfelek telefonon keresztül, a 1818 Kormányzati Ügyfélvonalon, illetve személyesen, a KEKKH Személyes Ügyfélszolgálatán lévő információs pultnál foglalhatnak időpontot a hatósági erkölcsi bizonyítvány ügyintézéshez.
A hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti kérelem benyújtható továbbá postai úton és elektronikus úton is a Webes Ügysegéden keresztül. A Webes Ügysegédet az Ügyfélkapu azonosítóval rendelkező ügyfelek vehetik igénybe a KEKKH honlapján (www.kekkh.gov.hu) keresztül.


Hatósági erkölcsi bizonyítvány

A bűnügyi nyilvántartó szerv a bűnügyi nyilvántartási rendszerben kezelt adatok alapján, jogviszony létesítésére, fenntartására vagy egyéb, törvényben meghatározott feltételnek való megfelelés igazolására az igazolás alanyának kérelmére hatósági erkölcsi bizonyítványt állít ki.
A hatósági erkölcsi bizonyítvány kizárólag a bűnügyi nyilvántartási rendszerben kezelt adatok alapján kerül kiállításra, abban a szabálysértési nyilvántartási rendszerben kezelt adatok nem jelennek meg.

A hatósági erkölcsi bizonyítvány közokirat.

Belföldön  - a hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti kérelmet

  • a postahivatalokban megvásárolható, az erre a célra rendszeresített űrlapon (papír alapon) postai úton,
  • a KEKKH Személyes Ügyfélszolgálatán személyes megjelenéssel szóban,
  • Webes Ügysegéden vagy OkmányApp mobil applikáción keresztül – az ügyfélkapu regisztrációval rendelkező ügyfeleink – elektronikus úton
lehet előterjeszteni.

Külföldön a hatósági erkölcsi bizonyítvány iránti kérelmet kizárólag Magyarország diplomáciai vagy konzuli képviseletén személyesen lehet benyújtani.

A hatósági erkölcsi bizonyítványban igazolható tények, hogy a kérelmező:

  • megfelel az általa megjelölt törvényben előírt, a bűnügyi előéletre vonatkozó feltételeknek VAGY
  • büntetlen előéletű, ÉS/VAGY
  • nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt, ÉS/VAGY
  • nem áll foglalkozástól vagy tevékenységtől eltiltás hatálya alatt VAGY az adott foglalkozástól vagy tevékenységtől eltiltás hatálya alatt áll.

A hatósági erkölcsi bizonyítvány online ellenőrzése

A bizonyítvány ellenőrző szolgáltatás lehetővé teszi, hogy bármely személy online leellenőrizhesse a birtokában lévő hatósági erkölcsi bizonyítvány érvényességét..

A bizonyítvány érvényessége felől tájékoztatást kérő megadja a birtokában lévő bizonyítvány szükséges adatait, majd a rendszer leellenőrzi a megadott adatokat és igen / nem választ ad aszerint, hogy az ellenőrzés sikeres volt-e vagy sem. A sikeres ellenőrzés garantálja, hogy a bizonyítvány az alábbiak szerint érvényes:

  • a Hivatal kiállította a hatósági erkölcsi bizonyítványt, amely
  • bizonyítványnak még nem járt le az érvényességi ideje, és amely
  • bizonyítvány nem került visszavonásra.